Designer Spotlights

Here at Change we are very excited by new and innovative design.  It makes our project manager lives more interesting and keeps us in touch with current culture and sector markets.  We also pride ourselves in great working relationships with our designer colleagues and plan to build on these in 2018.

To this end, we are really happy to profile our Designer Spotlights page to highlight some exciting new work of our closest designer friends.  Our friends at Greig & Stephenson are showing us their market design skills today.  We love the modern twist on a very traditional way of shopping.

Greig and Stephenson Architects

ARCH7317_

Greig and Stephenson Architects (GSA), working with Preston-based multi-disciplinary practice Frank Whittle Partnership (FWP), have recently delivered a new market project for Preston City Council.

The project sees the first stage in a transformational Market Quarter scheme which looks to reinstate the market offer as one of the key social and economic hubs of the City Centre.

The Key Benefits:

  • New and vibrant public space, supporting leisure uses; including night-time and weekend uses within the area created by the demolition of the Indoor Market and the creation of a cinema / retail complex
  • Act as a key catalyst in the regeneration / appreciation of the conservation area
  • New facilities attractive to all income groups, widening the market customer base
  • Improved offer for visitors to the city
  • Improved connectivity between the market and other city attractions

The overall vision is to stitch the market place back into the rich urban fabric of Preston’s City Centre; as through a number of social, economic and physical barriers, it had grown disconnected despite occupying such a prominent location within the City.

The project will bring new life, activity and opportunities to the Preston Market Quarter and the surrounding context. The redevelopment of the markets has been considered holistically with the forthcoming cinema complex project to ensure a comprehensive improvement to the City Centre.

The scheme includes the provision of space for events, performance areas (casual and formal) with the potential for outdoor dining and responsible drinking.

The new facility enhances the existing market offer, providing opportunity for new trade and creating a community ‘buzz’ from early in the morning until well into the evening; with the opportunity to further complement the new leisure development to be constructed on the adjacent site.

In order to accommodate the traders from the to-be-demolished 1970s market building, GSA & FWP created a 7-meter enclosure comprising a mix of glazed and timber panels around the perimeter of approximately 50% of the 1875 structure. The proposed glazing, frames and superstructures are free-standing and totally independent of the listed market canopy; this also applies to the new enclosure being open to the historic canopy above. This naturally ventilated hall allows for a celebration of the market heritage in a contemporary retail environment.

The tenants are housed within new back-to-back market stalls which are partly configured along the outer screen wall to the north, as flexible central island units, and larger food units configured along the southern elevation.

The new Market Hall benefits from good levels of natural light and ventilation, and a palette of quality and robust materials, all contributing to a greater presence within the Market Quarter for the long-neglected traders; and despite their previous environment, maintain a quality product and a loyal customer base. This offer will benefit the rest of the outdoor market, increasing footfall, and can act as an incentive for a stronger offer across the market place as a whole.

It is these characteristics, design solutions, and wider aspirations of the traders, public and council alike, which will allow the project to act as a key catalyst and major regeneration initiative not only for the Market Quarter but also for the City Centre as a whole.

Hopefully this project will serve as an exemplar for how careful investment in our Town Centres can reinvigorate a sense of place, while significantly improving social cohesion and commercial activity.

market 2

See more about Grieg & Stephenson at www.gands.co.uk

 

Hogarth Architects

Photo_02

23 April 2018

Estcourt Road

The Hogarth Architects scheme at Estcourt Road is part of a small development in The Royal Borough of Hammersmith and Fulham, of two unique two bedroom self-contained flats. The existing property at Estcourt Road was a two-storey end of terrace tyre shop with ancillary accommodation above. The TyreShop had wound down as a business and its use was a solitary one, with the immediate surrounding of the site being predominantly residential dwellings.

Hogarth Architects collaborated closely with their client and the developer to deliver the complete renovation the shop and the small existing flat above it. They designed an additional storey extension at roof level, extension to the rear of the existing property, and further excavation to the existing basement. The two new flats are spilt across basement and ground, and first and second floor.

Photo_03

The flats successfully cater to their surroundings. The lower flats colour palette and strategically placed light wells flood the basement with light – you wouldn’t know you were in a basement. The same goes for the upper flat, here we have taken advantage of the ample natural light and offset it with darker furnishings to create warm, welcoming and bright atmosphere.

Despite being a development, the interior design of the flats remains wonderfully individual, contemporary and tailored to their surroundings.  Hogarth Architects are committed to providing good design at any level, so even with restrictions on budget they hoped to provide something more than a totally blank canvas - this is perhaps most evident in their carefully chosen material palette.

Here at Change we think the design is a triumph.  Thank you Hogarth Architects for being another amazing contributor.

 

Silver Birch Design

3 April 2018

Silver Birch Design have recently completed a major refurbishment of the iconic BBC Maida Vale Studios. Working with fit out company Overbury PLC, the project has involved the creation of a new Main Reception, Café, Green Room and Artists’ Lounge, as well as refurbishment works to the various recording studios.

BBC Maida Vale is the home of the BBC Symphony Orchestra. It can hold more than 150 musicians, a choir of over 100 and an audience of 220. It was famously home to John Peel's BBC Radio 1 Peel Sessions, and the BBC Radiophonic Workshop, famed for its realisation of the Doctor Who theme tune. The Beatles also performed at the studios on several occasions.

The designs for the project are inspired by the visualisation of sound and the repetition of the number seven, representing the seven notes in the musical scale. The reception and café design have a clean modern feel, whereas the refurbishments of the recording studios retain the historic look and feel of the spaces.

3 bar stools
2 Cafe